HABO wint thuis opnieuw van ESC.

Afgelopen zaterdag speelde HABO in sporthal de Burcht tegen het Limburgse ESC uit Stein. In de laatste weken slaagt HABO er steeds beter in om zelf een goede partij te spelen zonder dat dit altijd resulteert in punten. Drie weken geleden kwam HABO tegen de koploper Margraten ondanks het gelijkwaardige spel net tekort om de buit binnen te halen. Vorige week was het verschil met nummer twee LimMid wel groter, maar ook toen bleef HABO heel lang in het spoor en had bij vlagen zelfs het betere spel. Dat de wedstrijd uiteindelijk uit de hand liep door een veel te slap optreden van de scheidsrechter deed daar niets aan af. Tijd dus om deze keer tegen ESC, de nummer drie op de ranglijst, wel de buit binnen te slepen. HABO was tot in de diepste vezels gemotiveerd.
De start was voortvarend: voordat ESC wist waar ze waren stonden ze al met 4-0 achter. Met een paar snelle breaks van Myrne Donkers en Lieke van Sleeuwen en een mooie passeerbeweging van Linda Prijs boekte HABO opvallend eenvoudig resultaat. Het aanvalsspel van ESC -heel dicht op de dekking van HABO, die vandaag stond als een huis- zit het risico van balverlies en HABO wist dit de hele wedstrijd door genadeloos af te straffen. Maar nadat de dames van 4-0 doorgestoomd waren naar 8-3 kreeg HABO weer last van een bekende kwaal: heel veel slordigheden slecht aanspelen, simpel balverlies en gemiste open doelkansen. In plaats van een niet te overbruggen voorsprong liet HABO ESC toch weer terugkomen in de wedstrijd. Van 10-6 werd het 10-9 en op slag van rust wist Iris Donkers er 11-9 van te maken: een psychisch belangrijk voordeeltje.

Nadat in de rust alle gemaakte afspraken nog eens doorgenomen waren over de dekking en de breaks, ging het in de eerste vijf minuten nog gelijk op: van 11-9 kwam ESC terug naar 12-11, maar vanaf dat moment wist HABO definitief de touwtjes in handen te nemen. Met een knappe goal van Linda Prijs en drie op een rij van Alice van der Horst wist HABO een gat te slaan. De dekking van HABO gaf niets meer weg, veroverde vaak eenvoudig de bal, gevolgd door een scherpe break. ESC liep achter de feiten aan, moest dan ook vaak de noodrem hanteren en kreeg daarvoor van de uitstekend fluitende scheidsrechter de rekening gepresenteerd in de vorm van tijdstraffen en zelfs een directe rode kaart.
Met 18-11 en nog 15 minuten te spelen zou de wedstrijd eenvoudig binnengehengeld moeten worden, maar ESC weet dan toch weer in een periode van 5 minuten de stand terug te brengen tot 20-16. Maar dan gaat onze rots in de branding in de defensie Lieke van Sleeuwen aan de haal met de bal en gooit de wedstrijd definitief op slot: 21-16. De wedstrijd komt aan zijn einde op 23-19 met een laatste treffer van Iris Donkers. HABO heeft een uitstekende wedstrijd gespeeld en kan met vertrouwen afreizen naar Deurne, waar tegen De Sprint de opgaande lijn doorgetrokken kan worden.

Scores HABO: Alice van der Horst (7), Myrne Donkers (4), Iris Donkers (4), Linda Prijs (4), Lieke van Sleeuwen (2), Jesse Peters (1), Moniek Peters(1).