Habo ’95 lijdt teleurstellende nederlaag in Twente

Handbal Twente 1 – Habo ´95 1: 19-17 (12-10)

Na de ruime 32-21 nederlaag bij Oliveo in Pijnacker vorige week, stond afgelopen zondag weer een uitwedstrijd op het programma voor de Heren van Habo. Ditmaal naar Hengelo voor de uitwedstrijd bij Handbal Twente. Een nog onbekende tegenstander voor Habo, die op dat moment op de een-na-laatste plaats op de ranglijst stond. De sporthal staat naast het Fanny-Blankers Koen stadion (atletiek) en het trainingscomplex van voetbalclub FC Twente. Alleen in de sporthal was er sprake van een legionella-infectie, dus kon er na afloop niet gedoucht worden. Verder wordt in deze sporthal altijd zonder hars gespeeld, wat zeker in het voordeel van de thuisploeg zou zijn. Bij Habo waren alleen Siem van den Berg en Gert-Jan de Kleijnen afwezig. Niels Verboven was gelukkig weer voldoende hersteld van zijn kuitblessure om mee te spelen.

In de openingsfase moest Habo vooral eerst nog even wennen aan de harsloze bal waarmee gespeeld zou worden, wat duidelijk te merken was aan het aanvalsspel. Het baltempo lag laag en er werden te gemakkelijk technische fouten gemaakt of onnodig balverlies geleden. Handbal Twente begon daarentegen beter aan het duel en kon zo meteen een voorsprong van twee doelpunten pakken. Zij speelden steeds éénzelfde wissel, waarbij een overtal gecreëerd werd op de cirkel en Habo liet dit te makkelijk over zich heen komen. Na deze openingsfase werden er betere afspraken gemaakt en had Habo dit gevaar beter onder controle. Halverwege de eerste helft werd het tempo omhoog gegooid en leverde dit meteen penalty’s en straffen voor Handbal Twente op. Helaas kon Habo dit spel niet doorzetten, de kansen en mogelijkheden lager er zeker, maar het vizier stond bij de meeste spelers niet op scherp deze zondag. Iets wat uiteraard ook te maken had met de harsloze bal. Handbal Twente nam een voorsprong van drie doelpunten, gelukkig was het Dirk Tielemans die vanaf de middenopbouw de achterstand bij rust naar 12-10 wist terug te brengen.

De tweede helft begon Habo goed en kwam het meteen op 12-11. De dekking stond redelijk en keeper Nicky van Lamoen had in deze fase ook enkele prima reddingen in huis. Helaas had Habo in de aanval nog steeds veel moeite om er doorheen te komen, Handbal Twente ging defensiever staan en liepen de aanvallen erg stroperig. Handbal Twente bleef steeds die voorsprong van één doelpunt houden en begon steeds meer in een goed resultaat te geloven. Habo bleef in het spoor door doelpunten van Martijn Rombouts, Dirk Tielemans, Coen van der Horst en Luuk van den Berg en wist bij 16-16 eindelijk op gelijke hoogte te komen. Helaas was deze stand maar van korte duur en kwam Handbal Twente snel weer op 17-16 Vervolgens gaven de scheidsrechters twee 2-minutentijdstraffen op rij aan Koen Vink en daarna ook aan Martijn Verwijst omdat hij bij een midden-uit de tegenstander hinderde. Opmerkelijk was dat even daarvoor precies hetzelfde gebeurde aan de andere kant en dit onbestraft bleef. Ondanks twee man minder wist Habo deze fase wel te ‘overleven’ zonder tegendoelpunt. Met één doelpunt achter begon de tijd te dringen, maar lukt het Habo in de slotfase niet meer te scoren. Met een halve minuut moest het risico’s nemen door een 1-op-1 dekking te spelen, helaas vond Twente de vrije man en deze wist de wedstrijd in het slot te gooien naar een 19-17 eindstand.

Helaas wederom een nederlaag voor de Heren van Habo. Het blijft door deze nederlaag op de 6e plaats staan op de ranglijst en staat nu op een achterstand van drie punten naar de 5e plaats van Oliveo. Habo lijkt in een vormcrisis beland te zijn en heeft weer een overwinning nodig om deze neerwaartse spiraal te doorbreken. Om te beginnen aankomende zaterdag thuis tegen Foreholte uit Voorhout. Zij staan nu op de 11e plaats, maar zeker na afgelopen wedstrijd weet Habo dat het voor onderschatting zal moeten waken. Tijd een overwinning met mooi aanvallend spel. Support is uiteraard van harte welkom in sporthal de Burcht!