Ondermaats Habo ’95 ten onder bij Hellas

Hellas 3 – Habo ´95 1: 27-22 (10-10)

Na de eerste winstpartij van dit seizoen vorige week tegen Quintus 3 (22-19) ging Habo afgelopen zondag vol goede moed naar Den Haag voor de uitwedstrijd tegen Hellas 3. Een wat ouder team met enkele spelers met ervaring op eredivisieniveau. Met een gelijkspel en een winstpartij waren zij de competitie bovendien goed gestart. Vorig jaar wist Habo hier uit te winnen. Gaat dit dit seizoen weer gebeuren? Bij Habo is Job van Haandel vanaf deze wedstrijd dit seizoen afwezig, hij is gaan bagpacken in Australië. Verder moest Habo Stef van Lankveld missen wegens werkverplichtingen en Coen van der Horst nog steeds met een beenblessure.

De openingsfase begonnen beide teams wat aftastend. Totdat Harold Verhoeven de wedstrijd open wist te breken met een doelpunt vanuit de rechterhoek. Helaas scoorde meteen tegen, maar daarop was het wederom Harold de bal nogmaals in het doel wist te schieten. Zo ging het scoreverloop de eerste helft steeds gelijk op. Op een gegeven moment wist Habo een klein gaatje te slaan naar 5-7. Hellas bleef in haar trage baltempo geduldig rondspelen en wist de ruimtes in de verdediging toch steeds te vinden. Het kwam terug tot 7-7. Habo ging steeds meer in dit trage spel mee en ging zelf domme aanvallende fouten maken, verkeerde passen of te individualistisch spelen. Eind eerste helft kwam Habo in overtal te staan door twee 2-minutentijdstraffen bij Hellas, echter wist het deze niet uit te spelen en liet het na Hellas op achterstand te zetten. De ruststand werd bereikt bij een gelijke stand van 10-10.
De tweede helft was het Hellas het beste uit de kleedkamers kwam en meteen uitliep naar een stand van 12-10. Habo wist dat het spel beter moest, maar bleef moeizaam tot uitgespeelde kansen komen. Mede doordat de verdediging op een gegeven wat beter stond, kon Habo weer terugkomen in de wedstrijd en was het halverwege de tweede helft 17-17. Waar je nu zou verwachten erop en erover gebeurde juist het omgekeerde. Hellas scoorde weer enkele malen op rij en Habo leek de handdoek te gooien. In de verdediging werd niet genoeg rugdekking gegeven en in de aanval produceerde het de ene na de andere misser. Wat ook niet meehielp was dat de scheidsrechters voor elke zweetdruppel, bijna elke minuut de wedstrijd wel even stillegden voor een dweilpauze. Hiermee werd steeds de wedstrijd ontregeld en konden de oudere mannen van Hellas steeds lekker hun rust nemen. Hellas profiteerde optimaal en kon zo gemakkelijk uitlopen naar 25-18. In de slotfase gooide een getergd Habo nog een keer alle schroom van zich af en verkleinde de achterstand uiteindelijk nog naar een 27-22 eindstand.

Dit was juist de beleving waar het de gehele wedstrijd op zoek naar was. De hele wedstrijd was de instelling te slap en ontbrak de echte wil om te winnen. De oude, geslepen mannen van Hellas wisten hier wel raad mee en gingen zo met de punten aan de haal. Habo heeft dus nog genoeg stof om aan te werken. Komende woensdag (17 oktober) kan het meteen aan bak. Dan speelt het voor de landelijke beker tegen eredivisionist BFC. Een mooi bekeraffiche, de wedstrijd start om 20.30 uur en publiek is natuurlijk van harte welkom!