Habo ’95 geeft zege uit handen tegen Rapiditas

Habo ´95 1 – Rapiditas 1: 24-24 (15-13)

Na vorige week de vrij kansloze nederlaag bij nummer-3 Quintus (33-22) stond afgelopen weekend weer een thuiswedstrijd op het programma. Ditmaal kwam nummer-5 Rapiditas uit Weert op bezoek in sporthal De Burcht. Een tegenstander dat Habo nog wel redelijk kent uit het verleden. Bij beide teams hebben zich de afgelopen jaren wel wat wisselingen voorgedaan en is een verjonging doorgevoerd.

De wedstrijd begon wat aftastend. Beide teams leden een aantal keer slordig balverlies of waren in de afronding nog niet scherp genoeg. Na 5 minuten spelen viel dan toch het eerste doelpunt en kwam op Habo op 1-0. Snel daarop volgde ook de 2-0 en had Habo haar gewenste start te pakken. Rapiditas leek ook wakker geschud, hun snelle linkeropbouwer liet van zich zien en tekende de 2-1 aan. Habo raakte steeds beter in haar spel, speelde een aantal mooie kansen uit en zou uiteindelijk van 6-4 uitlopen naar 11-7 na 20 minuten spelen. Vanaf dat moment lieten de scheidsrechters zich ook steeds meer zien en begonnen 2-minutentijdstraffen uit te delen voor enkele lichte vergrijpen. Rapiditas wist hier het meeste van te profiteren en de achterstand te verkleinen. Ondanks dat kreeg vlak voor rust een speler van Rapiditas al zijn 3e tijdstraf en daarmee dus ook een rode kaart gepresenteerd. Beide teams gingen uiteindelijk rustten met een 15-13 tussenstand.

De tweede helft was Habo weer snel bij de les en speelde het een goed eerste kwartier na rust. Het overklaste Rapiditas aan alle kanten en de verdediging stond ook als een huis. Habo kon zo in korte tijd zelfs uitlopen naar een 22-15 voorsprong. Tot dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht. Het enige wat Habo zichzelf kon verwijten was het niet afmaken van enkele opgelegde kansen. Vanaf dat moment leek het wel of de scheidsrechters het weer spannend wilden maken. Zo kreeg Rob Biemans ook zijn derde tijdstraf (en vierde voor commentaar) tijdstraf en een rode kaart. Dus moesten er twee spelers af en kreeg kort daarop ook Koen Vink nog een 2-minutentijdstraf. Habo stond daardoor zelf kort even met maar 3 veldspelers op het veld. (De scheidsrechters zouden in totaal deze wedstrijd zelfs 6 gele kaarten, 11 tijdstraffen en 2 rode kaarten geven. Iets wat helaas meer over beide scheidsrechters zegt dan over beide teams.) Rapiditas wist deze overtalsituatie uit te buiten en zo de achterstand te verkleinen naar 22-19. De laatste tien minuten raakte Habo juist weer helemaal uit haar spel. In de aanval werd er niet meer als team samengespeeld en teveel voor de individuele actie gegaan. Dit leverde grotendeels alleen maar dom balverlies op. Rapiditas begon er weer helemaal in te geloven, vlak voor tijd kreeg Habo nogmaals een 2-minutentijdstraf aan de broek en was het Rapiditas wat zelfs op gelijke hoogte wist te komen in de laatste minuut (24-24). Habo had daarna nog één aanval maar wist hieruit niet meer een fatsoenlijk schot op goal te lossen.

Na afloop teleurstelling bij de spelers van Habo, dit betekende alweer het vijfde gelijkspel in deze competitie uit 10 wedstrijden. Habo blijft hierdoor op de 8e plaats op de ranglijst. Gelijkspelen is toch iets wat in handbal niet gebruikelijk is, maar de heren van Habo weten het te presteren. Het gelijkspel van deze wedstrijd geeft ook wel de wisselvalligheid binnen Habo aan die er de tweede seizoenshelft toch echt uit zal moeten, zodat dit soort wedstrijden wel over de streep getrokken worden. A.s. zaterdag speelt Habo de laatste wedstrijd van 2017 uit bij nummer-2 GHV in Goirle. Hopelijk kan Habo dan de schroom van zich afgooien en wie weet wel eens voor een verrassing weten te zorgen?