Habo strijdend ten onder tegen koploper

Na de onderbreking vanwege carnaval moest HABO afgelopen zaterdag afreizen naar het verre Margraten voor de returnwedstrijd. De eerste ontmoeting in november was een spannende wedstrijd, waarin HABO verzuimde om door te pakken. Er werd toen volop gescoord, maar de tegentreffers vielen iets te gemakkelijk waardoor HABO steeds achter de feiten aan bleef lopen. Het gevoel was dat er meer ingezeten had dan er uitgekomen was. Een halve competitie later staat Margraten trots bovenaan met een goed uitzicht op het kampioenschap en is HABO een beetje gezakt op de ranglijst. Alle reden om eens te proberen of er een stuntje inzit.

HABO begon ongeconcentreerd. Na de openingstreffer van de sterke cirkelloopster van Margraten en een fraai afstandsschot van Myrne Donkers gaf HABO het initiatief helemaal weg. Margraten mocht onder aanvoering van een dominerende middenopbouwster uitlopen naar 6-1, voordat HABO zijn draai gevonden had. Maar dan gaat het plotseling heel erg snel: Mirjam van Erp haalt een paar keer verwoestend uit en met twee snelle breaks maakt HABO er weer een open wedstrijd van. En als op dat moment Irene Hanenberg na anderhalf jaar blessureleed haar rentree viert met een paar uitstekende goals (She’s back!) wordt het een mooie wedstrijd, waarin beide teams elkaar geen duimbreed toegeven. Bij een stand van 6-6 realiseert Margraten zich dat het vandaag misschien wel eens moeilijk kan worden. Via 8-8 en 10-10 eindigt de eerste helft op een stand van 11-10.

Beide teams komen met veel dadendrang weer op het veld. Het gaat een tijdlang gelijk op, waarbij Myrne Donkers haar waarde voor het team laat zien door een stel fraaie treffers. Maar vanaf 16-14 weet Margraten dan toch het surplus aan kwaliteit om te zetten in een voorsprong. Vooral de middenopbouwer is een plaaggeest voor de dekking van HABO: niet alleen kan ze zelf uit het kleinste gaatje scoren, maar ze weet ook haar cirkelloopster te bereiken, die dan niet altijd volgens de regels gestopt kan worden. Margraten loopt weg naar een comfortabele voorsprong van 23-15 en sleept daarmee de punten binnen. Maar zo wil HABO toch niet terugreizen: in een sterke slotfase zet HABO nog een keer aan en weet nog vier keer te scoren: de eindstand komt bij 23-19. HABO kan terugzien op een behoorlijke pot met veel sterke punten en een paar zwakke fases, maar kwam –net als in de eerste wedstrijd- een beetje te kort tegen een sterk team. Volgende week moet er opnieuw afgereisd worden naar het zuiden van Limburg voor de ontmoeting met MIC dat op gelijke hoogte staat met HABO. Daar moeten maar weer eens punten gepakt worden.

Scores HABO: Myrne Donkers (6), Irene Hanenberg (4), Alice van der Horst (4), Rieneke van de Boom (3), Miriam van Erp (2).