Habo houdt één helft stand tegen ESC

De reis ging dit keer naar het verre Stein voor de wedstrijd tegen ESC. Op de ranglijst lijkt het verschil met HABO niet echt groot, maar ESC is geen tegenstander om mee te spotten. Ze hebben tot nog toe niet echt in de top meegedraaid, maar de schijn bedriegt: enkele nipte nederlagen die even goed anders hadden kunnen lopen en een aantal ruime overwinningen hebben een doelsaldo opgeleverd van jewelste. Niemand komt daarbij in de buurt.

HABO begon de wedstrijd scherp en nam in het begin zelfs het initiatief. Via 0-2 werd het 1-4 in het voordeel van HABO. ESC moest zijn draai nog vinden. Het zijn bij ESC toch vooral de uitstekend ingestudeerde patronen die rendement opleveren. Veel dreiging bij alle spelers, die de defensie dwingen om te kiezen. Vaak gaat de bal no-look naar de sterke cirkelspeelster die volledig vrij staat. En als ESC op 5-5 de stand gelijk trekt ontstaat er een spannende fase van twee teams die er vol voor gaan, want ook HABO speelt een goede pot. Met name Myrne Donkers is vanuit de hoek en in de break doeltreffend. De doelpunten vallen aan de lopende band. Tot 13-13 is het meestal HABO dat voorstaat, maar vanaf 15-15 wordt het 19-15 en weet ESC voor het eerst echt een gaatje te maken, waarbij een aantal 7 meter worpen mooi uitkwam. In een stevig potje is vooral de middenopbouwer een schrik voor de HABO-defensie. Zij zet de lijnen uit en ze kan ook gemakkelijk zelf passeren. Met de rust staat er een ongelooflijke stand van 20-17 op het bord. In elke andere wedstrijd zou dat een mooie eindstand kunnen zijn.

Na de rust geeft HABO mandekking op de middenopbouwer om het spel van ESC te ontregelen. Dat pakte niet echt slecht uit, maar er zit wel een risico in dat je veel ruimte achter moet weggeven. Tot 23-20 kon HABO nog redelijk in het spoor blijven, maar toen ging ergens het kaarsje uit. ESC nam de wedstrijd in handen, schakelde een tempo bij en liet zien een erg sterk team te zijn, zowel individueel als collectief. Vooral de linkerhoek kwam keer op keer vrij voor het HABO-doel en wist de kansen vol te benutten. De score liep op naar 28-20 en daarmee was het eigenlijk al bekeken. In de slotfase bleven beide teams even vlot scoren maar het verschil was gemaakt en helaas voor HABO nadelig. De eindstand was 40-29 en het enige positieve dat HABO uit deze wedstrijd kan halen dat ze tegen een sterk team toch maar liefst 29 treffers gemaakt hebben. Het was niet genoeg.

Scores HABO: Alice van der Horst (8), Iris Donkers (5), Myrne Donkers (5), Inge van Lankveld(3), Irene Hanenberg (3), Liz Claasse (2), Esmy Pots (2), Wilmie van de Elzen (1).