Habo ’95 laat punt in Zoetermeer na tumultueus duel

Gemini 1 – Habo ́95 1: 25-25 (13-14)

Na de winstpartij tegen Heerle (24-20) vorige week, stond afgelopen zaterdag de tweede wedstrijd van de competitie op het programma. Ditmaal moesten de heren van Habo afreizen naar Zoetermeer voor de uitwedstrijd tegen Gemini. Een totaal onbekende tegenstander voor Habo. Enige wat men wist was dat ze in de eerste wedstrijd gelijkgespeeld hadden bij DWS (28-28). Habo zou met dezelfde samenstelling spelen als vorige week. Alleen Twan Schwanen (schorsing) en Luuk van den Berg (teenblessure) ontbraken nog.

Habo startte sterk in de openingsfase. Mede door goals van Dirk Tielemans en Koen Vink had het snel een 1-3 voorsprong te pakken en liep het daarna uit naar 2-5. Vervolgens brak er een mindere fase aan. In de dekking was het allemaal iets te slap en werd de aanvallers van Gemini teveel ruimte geboden. Deze wisten hier wel raad mee en bleven zo in het spoor van Habo. Het restant van de eerst helft zou Habo de gehele tijd een voorsprong van een/twee doelpunten hebben, maar echt afstand nemen kon het niet. Mede ook door een aantal overdreven beslissingen van de scheidsrechters, die voor een aantal lichte vergrijpen (zoals te vroeg over de middenlijn bij midden-uit, of te vroeg uitlopen bij een 9-meter) met 2-minutentijdstraffen begonnen te strooien. Aangezien ook bij Gemini er af en toe een speler werd afgestuurd, kwam Habo ook wel eens met overtal te spelen. Martijn Rombouts en Roel van Haandel wisten met deze extra ruimte wel raad door van afstand binnen te knallen. Een echt gaatje slaan lukte helaas nog niet, beide teams gingen rusten met een stand van 13-14 in het voordeel van Habo.

Het fluiten van de scheidsrechters maakte Habo het er niet gemakkelijk op. Aangezien Habo alleen invloed heeft op zijn eigen spel werd de focus volledig daar op gelegd. Aan de tweede helft werd dan ook goed gestart. Habo wist drie keer op rij te scoren en sloeg hiermee een gat naar 13-17. Alles leek goed te komen totdat vanuit de linkerhoek een speler tegen Harold Verhoeven aansprong en Harold hiermee met 2 minuten bestraft werd. Bij de vraag van Harold ‘waarvoor’? Kreeg hij nog een 2 minuten daarbovenop (aangezien het zijn 3e was) een rode kaart voorgehouden. Habo moest 4 minuten dus met een man minder spelen en Gemini wist deze overtalsituatie wel uit te buiten en terug in de wedstrijd te komen. Het restant van de tweede helft maakten de scheidsrechters er echt een potje van en bleef het strooien met belachelijke 2-minutentijdstraffen en penalty’s tegen Habo. Terwijl soortgelijke vergrijpen aan de andere kant veel lichter bestraft werden. Ruud Verwijst leek dit allemaal niets te deren en hield er gewoon even 3 penalty’s op rij uit. Aan het spelbeeld veranderde helaas niets, Habo verloor in de laatste 10 minuten ook Rob Biemans met zijn derde twee minutentijdstraf en dus ook een rode kaart. Habo zou in de tweede helft door al deze tijdstraffen 20 minuten maar met 5 veldspelers spelen. Toch bleef het steeds net aan de goede kant van de score. Na wederom een twee minutentijdstraf, wist Gemini een minuut tijd voor de eerste maal op voorsprong te komen (25-24). Na twee soortgelijke overtredingen op Koen Vink, kreeg hij eerst een vrij worp mee en bij de tweede eindelijk wel een penalty. Martijn Rombouts bleef koel en schoot enkele seconden voor tijd de gelijkmakende 25-25 binnen.

Na afloop ging het bij beide teams vooral over de scheidsrechters die de avond van 20 jongens volledig naar de knoppen geholpen hebben met hun manier van fluiten. Het is deze week de ‘Week van de scheidsrechter’ bij het NHV. Alsof deze mannen hiermee graag nog wat extra aandacht wilde hebben. Een fatsoenlijke wedstrijd handballen was hierdoor niet mogelijk en uiteindelijk mocht Habo nog blij zijn met een punt. A.s. zaterdag staat het volgende duel op het programma, ditmaal thuis tegen DWS. Hopelijk zal deze wedstrijd de handbalsport wel ten goede komen. Publiek is van harte welkom, mede door jullie steun hoopt Habo er een mooie wedstrijd van te maken!