Habo verslaat kampioen in spectaculaire wedstrijd

Dit weekend moest HABO afreizen naar het verre Margraten. Tegen Margraten heeft HABO al een lange geschiedenis opgebouwd: al meer dan twee jaar geleden promotie-degradatie wedstrijden waarbij beide teams er in slaagden de hoofdklasse te bereiken. Van de vier wedstrijden sindsdien wist HABO alleen de eerste ontmoeting in winst om te zetten. Margraten is een sterke ploeg en trok vaker aan het langste eind. Afgelopen jaar wisten ze zelfs kampioen te worden in de hoofdklasse na bijna het hele seizoen gedomineerd te hebben. Maar door het rare promotie-degradatie systeem van NHV slaagde Margraten er niet in te promoveren en dus komen we ook Margraten weer tegen in de hoofdklasse. Zij hebben dit jaar maar een doel: kampioen worden en promoveren.

Margraten pakte meteen het initiatief: met een snelle balcirculatie en goed ingestudeerde looppatronen wisten ze de HABO-defensie een paar keer te verschalken. HABO moest duidelijk zoeken naar een juiste aanpak in de dekking. Via 2-0 werd het 4-2 en dat was het moment waarop HABO besloot dat we niet het hele eind naar Margraten gereden zijn om weer eens een bloedeloze nederlaag te lijden. Eerst Inge van Lankveld en daarna Myrne Donkers op wie vandaag geen enkele maat zat, brachten HABO langszij en voorbij. Van 4-4 stoomde HABO in een heel sterke fase door naar een 6-12 voorsprong. De dekking stond uitstekend en in de aanval was het vooral de snelheid en de variatie die resultaat opleverden: een break, een lobje, een cross, alles lukte en altijd maar weer Myrne Donkers met de precisie van een scherpschutter uit de rechterhoek. De keepers en de coach van Margraten werden er gek van.

Maar als HABO dan denkt dat het wel wat rustiger kan en veel gaat wisselen, schakelt Margraten een tandje bij, vooral door de sterke rechteropbouwer die goed kan combineren met de cirkelloper. Langzaam maar zeker werkt Margraten de achterstand weg. Bij HABO stokt de doelpuntenmachine (behalve Myrne natuurlijk) en in de dekking sluipen slordigheden in. In de laatste minuut van de eerste helft weet Margraten nog twee keer te scoren waardoor de ruststand uitkomt op 15-15. Voor een onpartijdige toeschouwer is het een aantrekkelijke potje om naar te kijken.

In de tweede helft blijft het spannend: van 15-17 gaat het naar 18-18, en op 19-18 staat Margraten voor de eerste keer na de aanvangsfase op voorsprong. Ze lijken door te drukken naar 21-19 en het is aan een paar scherpe breaks van Inge van Lankveld en een paar afstandsschoten van Irene Hanenberg te danken dat HABO in de buurt blijft. Maar HABO krijgt het moeilijk: niet zo zeer door het sterke spel van Margraten, maar vooral door het ingrijpen van de scheidsrechter die plotseling overal zware overtredingen zag in de HABO-defensie. Met name Jesse Peters kon in zijn ogen geen goed meer doen. Op een stand van 24-22 krijgt ze (volledig onterecht!) voor de derde keer twee minuten en mag ze vertrekken. Omdat ook Iris Donkers op dat moment twee minuten tijdstraf heeft, slaat de vlam in de pan, en een scheidsrechter die zich onzeker voelt, gebruikt machtsmiddelen. Ook uw welwillende assistent-coach mag met rood vertrekken voor de uitgesproken belofte om zijn mond te houden. En als dan de coach van Margraten (fijne vent) de scheidsrechter er vilein aan herinnert dat er dus nog een speelster van HABO met twee minuten af moet, staat HABO plotseling met drie speelsters tegen zes en lijkt de wedstrijd verloren. Maar dan gebeurt het ongelofelijke: Margraten weet niet om te gaan met zo’n overmacht en verkrampt volledig. Een lange bal op Myrne Donkers die tussen drie tegenstanders in staat wordt knap gevangen en omgezet in een doelpunt. Daarna krijgt Margraten het niet voor elkaar om vrije schotkansen voorbij een fantastisch keepende Jouke Manders te krijgen. Ze stond al de hele wedstrijd geweldig te keepen, maar nu neemt ze HABO op sleeptouw met de ene na de andere redding. En als Myrne Donkers dan de stand gelijkgemaakt heeft mag iedereen weer terugkeren en staan we weer zes tegen zes. Nu ziet het er heel anders uit. HABO trekt door en met een hele sterke fase van het hele team wordt de overwinning binnen gehaald. Zwaar bevochten en dik verdiend: eindstand: 27-28.

Scores HABO: Myrne Donkers (13), Inge van Lankveld (8), Irene Hanenberg (4), Iris Donkers (2), Alice van der Horst (4).