Habo verslaat titelkandidaat na zenuwslopende slotfase

Habo ’95 – Swift 2000: 24-23 (12-13)
Vorige week leed Habo in Rotterdam een 34-29 nederlaag tegen titelkandidaat Snelwiek. Habo gaf Snelwiek erg goed partij, desondanks lijden het missen van kansen en een mindere fase in de tweede helft de uiteindelijke nederlaag in. Afgelopen zaterdag kwam de andere titelkandidaat, Swift 2000 (Roermond) op bezoek in sporthal de Burcht. Swift 2000 en Snelwiek staan in puntenaantal precies gelijk op de ranglijst, alleen heeft Snelwiek een iets beter doelsaldo genoteerd staan. Habo had sowieso nog iets goed te maken met Swift 2000. In Roermond werd namelijk een kansloze nederlaag geleden van 30-19. Voornamelijk op basis van een dramatische eerste helft. De wedstrijd begon gelijkopgaand. Habo wist het eerste doelpunt te produceren, kwam hierna met 2-4 achter, maar wist later de schade weer te herstellen en op voorsprong te komen naar 7-5 halverwege de eerste helft.

Beide ploegen speelden attractief handbal, hielden het tempo hoog en hebben een snelle omschakeling van 1e en 2e fase in huis. Voor het voltallige publiek was het smullen geblazen. Het tweede gedeelte van de eerste helft maakte Habo wat meer fouten, o.a. door enkele malen onnodig balverlies te lijden. Swift 2000 wist hier optimaal van te profiteren en kwam weer op voorsprong. Beide ploegen hielden elkaar goed in evenwicht en gingen uiteindelijk de rust in met een 12-13 tussenstand.

Na rust wist Habo meteen de 13-13 op het bord te schieten. Habo ging steeds beter om met de offensieve dekking van Swift 2000 en vond gemakkelijker de ruimtes. In de verdediging kreeg Habo ook meer vat op de snelle positiewisselingen Swift 2000 speelde een systeem waarbij het beide hoekspelers makkelijk vrijspeelde en deze doeltreffend konden afronden. In de eerste helft had Habo hier moeite mee, in de tweede helft wist keeper Marius Tielemans verschillende schoten van deze hoekspelers onschadelijk te maken. Tien minuten voor tijd had Habo de wedstrijd in handen met een 20-18 voorsprong. Helaas werd toen weer enkele malen onnodig balverlies geleden en bracht het Swift 2000 terug in de wedstrijd. Swift 2000 profiteerde wederom optimaal en draaide de rollen om naar 20-21. Habo liet zich echter niet van de wijs brengen maakte snel gelijk en even later kwam het ook weer op voorsprong. Bij een stand van 23-22 kreeg Habo twee 2-minutentijdstraffen om de oren. Stef van Lankveld en Toine Donkers werden beiden zwaar bestraft. Swift 2000 buitte deze numerieke meerderheid snel uit en maakte 23-23. In de hierop volgende aanval wist Frank Donkers een penalty te forceren. Bovendien kreeg ook bij Swift 2000 een speler een 2-minutentijdstraf. Harold Verhoeven schoot de penalty op de lat, maar wist in de rebound alsnog de 24-23 binnen te schieten. De laatste zenuwslopende minuten hield Habo deze voorsprong in stand en was de overwinning een feit.

Door deze zege stijgt Habo naar de 3e plaats. Eén punt onder Swift 2000. Met nog 3 wedstrijden te spelen heeft Snelwiek de troefkaart naar het kampioenschap in handen. De volgende wedstrijd reist Habo af naar Pijnacker en speelt het tegen nummer-11 van de ranglijst Oliveo. De eerder gespeelde thuiswedstrijd werd door Habo overtuigend met 41-13 gewonnen. Zo gemakkelijk als toen zal het aankomend weekend niet gaan. Oliveo heeft in de 2e seizoenshelft namelijk een kwaliteitsimpuls gekregen. Vorige week wist het bijvoorbeeld concurrent Heerle nog met 29-27 te verslaan. Habo zal dus moeten waken voor onderschatting.

Geef een reactie